7 lenyűgöző tény a virágokról

A virágok az idők kezdete óta hódítanak elragadó szépségükkel és csábító illatukkal.  A természet e különleges ajándékai gyakran olyan kivételes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyekről az emberek többsége sohasem hallott. Íme, néhány meglepő tény a virágok mesés világából.

Tulipánhagyma

A 17. századi Hollandiában, a tulipánhagymák olyan értékesek voltak, mint az arany, a tulipánmánia teljesen hatalmába kerítette Amszterdam utcáit. Ez a kecses és élénk színű virág Törökországból importált luxuscikk volt.

Lótusz

A lótusz, azaz a vízililiom az ókori egyiptomiak szent virága volt, amelyet a temetkezési szertartásokon használtak. Ez a virág a folyókban és a nedves-vizes élőhelyeken virágzik, de aszály idején évekig szunnyad és csak a víz visszatérésével éled újra. Az egyiptomiak éppen emiatt a feltámadás szimbólumaként tekintettek rá.

Napraforgó

A napraforgó is számos meglepetést tartogat, bár azt mindenki tudja, hogy mindig a nap felé fordul, azt már kevesebben, hogy ez a heliotropizmusnak nevezett jelenség. Érdekességek: Mindegyik napraforgóvirág ezernyi kis virágból áll, a rekorder napraforgó magassága pedig 9 méter volt.

Archaefructus sinensis

Az első virág fogalma legalább olyan misztikusan hangzik, mint az első emberé. A legkorábbi virágos növények egyike, egy Kínában talált vízi növény, az Archaefructus sinensis volt, amely 125 millió évvel ezelőtt virágzott és megjelenésében a tavirózsához hasonlított.

Holdvirág

Az éjszaka királynője az a holdvirág, amely nevéhez hűen akkor bont virágot, amikor már leszállt az éj. Érdekessége, hogy nemcsak fehér bimbóival kényezteti az érzékszerveket, hanem édeskés illatával is, amely pillanatok alatt megigézi az orrot.

Titánbuzogány

A világ legnagyobb és legbüdösebb virága a titánbuzogány, amelynek David Attenborough, a híres természettudós, a Titan Arum nevet adta. Ez az egzotikus virág 3 évente nyílik csupán, és mindössze 48 órán át virágzik. Egy-egy bámulatba ejtő példánya a 3,1 méter magasságot és a 7-8 kilogramm súlyt is elérheti.

Agavé kaktusz

Halálos virágzás, a misztikus agavé kaktusz némelyik példánya életében csak egyszer virágzik, mégpedig 30-40 év után, és drámai módon szinte azonnal el is pusztul, mivel a virág növekedése az anyanövény minden energiáját igénybe veszi.

A növényeket, köztük a virágos növényeket is évszázadok óta használják az emberek gyógyszerként, de sokuk vallási, illetve történelmi jelentőséggel is bír. Érdemes elmerülni hát a virágok lenyűgöző világában és újra felfedezni leplezett értékeiket!

Ballagási csokrok

Javában „tombol” a ballagási szezon, óvodások, iskolások lépnek tovább egy nagyot az élet lépcsőfokán. A ballagási virágoknak is megvan a trendje természetesen, kifejezetten divatosak például a különleges virágokból összeállított csokrok. Nagyon kelendőek továbbá a papírtáskás virágok, illetve hatalmas sláger a virágbox is.

Email

Szólj hozzá