A szobanövények ápolása az otthonunkban – nyomtatható lapok a gondozáshoz

Nincs semmi ami talán jobban feldobna egy lakást, mint a növények. Egy beltéri kis oázis kialakítása és ápolása szobanövényekből, szuper kikapcsolódás és jó stresszoldó is. Ezek a zöld növények életet adnak a térbe, és sok vidámságot és örömet hoznak az otthonunkba.

Itt van pár alap hasznos tudnivaló a zöld növényekről az otthonunkba. Valamint egy nyomtatható szuper cuki ápolási ellenőrző lista és kis napló a növényeink fejlődéséről.

Sok oka van annak, hogy saját buja oázisát hozz létre otthonodban szobanövényekből. Esztétikájuk mellett a szobanövények egészségügyi előnyöket is nyújtanak. Ezen előnyök közé tartozik a levegőtisztítás, a jobb alvás, valamint a boldogabb, nyugodtabb és termékenyebb gondolkodásmód.

Ezekre figyelj többek között mikor kiválasztod a növényeket otthonra:

 • Mennyi helyed van? Jobban van-e helyed függő növények, padló növények vagy asztali és polcos növények számára?
 • Mennyi fény van ott? Az a fény, amelyet a helyed kap, nagy szerepet játszik abban, hogy mely növényeket válaszd.
 • Milyen a levegő hőmérséklete? A légkondicionálásnak köszönhetően ez nem olyan fontos a beltéri térben. De ha nincs vagy nem szeretnéd használni, akkor otthoni hőmérséklet szerepet játszhat abban, hogy milyen a növények fognak szépen fejlődni.
 • Mennyit tudsz velük foglalkozni? Keress olyan növényeket, amelyek megfelelnek az ápolási képességeidnek. Például, ne válassz nagyon sok ápolást igénylő növényt, ha kevés időd van rá.
 • Van kisgyerek vagy háziállat? Ha igen, fontos, hogy ne válassz mérgező növényeket. Gondosan nézd át a mérgező növények listáját, hogy megbizonyosodj arról, hogy a kiválasztott növények biztonságosak-e otthonodban mindenkinek.
 • Milyen stílusú az otthonod? A növények kiválasztásakor vedd figyelembe otthonod stílusát. Válassz oda illő növényeket és kaspókat. Vagy ennek függvényében tervezz fűszernövényeket a konyhádba, vagy növény oázist a nappalidba.

Néhány általános szobanövény és ápolási igényei:

Összeszedtünk néhány legszebb és legkönnyebben ápolható szobanövényt, valamint alapvető szükségleteiket. Ezeknek a növényeknek néhány változata és színe különböző, különböző stílusokhoz megfelelő:

 • Fikusz – Ficus: Meglehetősen nagy szobanövények, így nagyszerű padlónövényekké válnak, de nem ideálisak kis helyekre. Inkább a közvetett fényt szeretik és a mérsékelt öntözést részesítik előnyben.
 • Filodendron – Philodendron: Másik nagy, padlón lakó növény. Nagy leveleik buja megjelenést kölcsönöznek nekik. Ezeket közvetett fényben kell elhelyezni, és talajukat nedvesnek kell tartani.
 • Szobai futóka – Epipremnum aureum: Nagyszerű szobanövények, és gyakran használják asztali és függő kaspókban is. Hagyd, hogy a talaj kiszáradjon az öntözések között, és tedd közepes fénybe.
 • Anyósnyelv – Sansevieria: Ez a növény nagyszerű látványt hoz otthonodba, egyedi megjelenésével. A gondozása meglehetősen egyszerű: Ügyelj arra, hogy az öntözés között hagyd megszáradni a talaj, és a világos, szűrt fénynek örül a legjobban.
 • Csokrosinda – Chlorophytum comosum: Szeretik a fényes közvetett fényt, és jó függő szobanövény, így választhatod akkor is ha kis helyed van. Ügyelj arra, hogy jó vízelvezető rendszere legyen, mert a kiszáradást elviseli, de a túlöntözést nem.
 • Pozsgások (aloe, kövirózsák, borsóka, stb): Van egy hatalmas pozsgás növény család, beleértve a sivatagi és trópusi fajtákat is. Általános szabály, hogy a pozsgás növények sok fényt szeretnek, és hetente egyszer kell öntözni- ügyelj arra, hogy a talaj nedves legyen, de ne legyen átitatva.
 • Agglegénypálma – Zamioculcas: Igénytelen szobanövény, ugyanakkor fényes leveleivel, jelentős méretével vonzó szobanövény. Kedveli a napos, világos helyet,de óvjuk a közvetlen napfénytől, Szárazságtűrő ezért elegendő kéthetente locsolni, csak akkor, amikor a földje már teljesen kiszáradt.
 • Vitorlavirág – Spathiphyllum: Előnyös tulajdonsága, hogy nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem más káros anyagok mennyiségét is. Inkább árnyékosabb helyen tartandó, kiválóan érzi magát a fürdőszobában. Folyamatosan nyirkos legyen a talaja és szüksége van a párásításra is.

Ápolási ellenőrző lista – nyomtatható öntözési lista

Most, hogy tudod néhány szobanövény ápolási információit, valamint már biztosan utánanéztél az otthonodban lévő növények ápolásának is, itt az ideje, hogy elkészítsd a heti öntözési és ápolási listájukat. Nyomtasd ki és töltsd ki ezt a nyomtatható listát, és innentől tudod hetente ellenőrizni, hogy megfelelően ápoltad-e a kis kedvenc növényeid.

Ide kattintva tudod letölteni.

Növényeim fejlődése – nyomtatható napló

Ez a napló arra ösztönöz, hogy nyomon kövesd a növények általános növekedését és jólétét. Kövesd nyomon a fontos dátumokat, pl. átülteted, szaporítod, egyéb szuper dolog történik vele, amit felírnál. Kiválóan alkalmas az előrehaladás nyomon követésére, és emlékeztet minden olyan kérdésre, amelyre figyelned kell, valamint a sikeres megoldásokra.

Ide kattintva tudod letölteni.

Egy növény az életedben azért is van, hogy felvidítsa a napodat! Ha nehezen tudod fenntartani a szobanövényeid, ne add fel, próbálkozz tovább. Az idő múlásával megtanulod, és gyönyörű saját kis oázisod lesz otthon.

Szólj hozzá