A vágott virág élettartama

…hogyan hosszabbítsuk meg a vágott virág élettartamát?

Kaptál egy szép csokrot, vagy vettél magadnak pár szép szál virágot otthonra? Természetesen azt szeretnéd, hogy minél tovább maradjon pompázatos és jó helyen jársz, mert most pont arról lesz szó, hogy milyen trükkökkel hosszabbíthatjuk meg a szálas virág életét.

A legfontosabb, hogy annyi vizet tegyünk a virág alá, amennyit kell. Ezt könnyű eldönteni, hiszen minél fásabb, keményebb virágunk szára, annál több vizet igényel. A rózsát – éppen ezért – „nyakig” ajánlott vízbe tenni. A lágyszárú virágok, mint pl. a kála viszont kevés, csak pár centis vizet igényel, különben megnyálkásodik a szára. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy puha vagy fás a szár, akkor válasszuk az arany középutat és töltsük félig vázát.

Egy csokor természetesen legtöbbször vegyes virágokból áll, de ilyenkor inkább több vízbe tegyük a szárát, biztos ami biztos. Sokszor hallom, hogy aszprint, vagy cukrot tesznek a vízbe a háziasszonyok, nos, ebben a témában nem tudok nyilatkozni, csak annyit, hogy mi virágosok ezt a két módszert sosem alkalmazzuk, de ettől még lehet benne valami. Az alábbi tanácsokat alkalmazva viszont garantálom, hogy jelentősen megnyújthatjuk az időt, amíg virágjainkban gyönyörködhetünk.

Nap vízcsere – Nem nagy ördöngösség, azt hinnénk, mindenki tudja, hogy a napi vízcsere jót tesz a vágott virágnak, de ez sajnos korántsem van így. Többször előfordult, hogy barátnőmnél, vagy nagynénimnél én cseréltem vizet a csokron, mert vagy éreztem a szagán, hogy állott a vize, vagy láttam, hogy már beszürkült. Ne legyünk lusták, minden nap cseréljük a virág alatt a vizet és nagyon fontos, hogy valami tisztítószerrel el is mossuk a vázát, mert így a baktériumok nem tudnak elszaporodni.

Rendszeres visszavágás –  A virágszálakat naponta vissza kell vágni. Nem kell kétségbeesnünk, ha nincs metszőollónk, egy éles kés még jobb választás, hiszen az nem nyomja össze a szárat vágáskor. A metszés ferde legyen, hogy a virág minél nagyobb felületen tudja felszívni a vizet. Az ujjunkra vigyázzunk, el ne vágjuk.

Kis hypo, vagy ecet a vízbe – Itt nem győzöm hangsúlyozni, hogy tényleg elég pár csepp. Ha túl sok hypot, vagy ecetet teszünk a virág alá, szó szerint elégetjük a szárát. Pár csepp elég, a legegyszerűbb, ha a flakon kupakjába öntünk kicsit és úgy a vázába, mert ha szabad kézzel tesszük, a mennyiség könnyen megszaladhat. A vegyszer nem engedni elszaporodni a baktériumokat, melyek megbüdösítik és opálossá teszik a vizet, de tényleg elég belőlük egy parányi mennyiség.

Virágok és érzések

A virágok pompájában vidámság és élet lakozik, nincs olyan ember, aki ne szeretné őket. Bármelyik legyen is a kedvenced, tulipán, liliom, orchidea vagy rózsa, ha meglátod, a csokor látványa mosolyra fakaszt. A Bree virág ezekért a mosolyokért dolgozik.

Szolgáltatás

Szólj hozzá