Esküvői trendek a nagyvárosban

Esküvői trendek a nagyvárosban: urbánus esküvői szokások a vidéki stílusú menyegzőkkel szemben.

Ahogy a világon szinte minden, úgy az esküvői trendek is rohamosan változnak. Minden évben új trendeket köszönthetünk, és búcsúzhatunk egy-egy réginek tűnő divattól, vagy akár hagyománytól is. A nagyvárosokra ez fokozottan igaz, hiszen itt egészen más elvárásokkal, álmokkal és vágyakkal, lehetőségekkel találkozhatunk…

De mik a legfőbb különbségek a vidéki, hagyományos esküvők és a modern, urbánus menyegzők között? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet! 

Világra szóló lagzi helyett kis létszámú exkluzív esküvők 

„A legtöbb menyasszony ma már nem több száz fős, hetedhét országra szóló lagziról álmodik. A kisebb esküvők, az exkluzív, szűk családi körben kimondott „Igen!” ma már sokkal elterjedtebb.” – tudtuk meg a Zsidai Csoport rendezvényekért felelős kollégájától. Hazánk egyik legnagyobb gasztronómiai- és hoteleket üzemeltető csoportja számos stílusos éttermet, és ezeken belül rendezvénytermet üzemeltet, amelyek igen népszerű kis létszámú esküvői helyszínek is.

A kis esküvőknek pedig valóban számos előnye van. Míg vidéken szinte kötelező meghívni a teljes lakosságot – és rokonságát – addig a nagyvárosokban ez ma már nem divat. Azon felül, hogy az ilyen szűkebb körben tartott menyegzők jóval meghittebbek, a költségkeret elosztásában is könnyebb dolga van az ifjú párnak – hiszen a catering, a vendégek étkeztetése általában a teljes büdzséből igen nagy részt tesz ki.

Természet az enteriőrben

A természet színei és formái, illata… a zöld növények, a csodálatos virágok képviselik mindazt, amiről az egyszeri embernek a romantika jut eszébe. Egy esküvőn pedig ez elengedhetetlen – nem is véletlen, hogy rengeteg pár álmodozik szabadtéri, akár erdei esküvői helyszínről.

A nagyvárosban azonban erre csak elvétve, vagy igen borsos áron van lehetősége a házasulandó feleknek, ez azonban nem jelenti azt, hogy nélkülözni kéne a természet hangulatát, a gyönyörű virágdíszeket.

Akárhol is legyen az esküvő – egy étteremben, egy szálloda rendezvénytermében vagy akár egy kastélyban – az enteriőr ünnepi díszbe öltöztetése az egyik legfontosabb eleme egy emlékezetes, gyönyörű esküvőnek, hiszen a virágok, a zöld az, ami „életet lehel” a térbe!

Esküvő, több helyszínen

A vidéki esküvőkre jellemző, hogy a polgármesteri hivatalból vagy a templomból a násznép egyenesen a lagzi helyszínére érkezik, és a további ünneplés egy helyen történik.

Az urbánus esküvők azonban gyakran jóval több helyszínt érintenek. Ez nem csupán azért alakult így, mert a városi helyszínek kevésbé lennének alkalmasak a teljes lakodalom lebonyolítására, de a legtöbb pár kifejezetten ragaszkodik is a „vándorláshoz”: a több helyszín több lehetőséget tartogat, így a szertartás, a vacsora, de sokszor még a lagzi és az esküvői fotózás is külön-külön helyszínen foglal helyet, amelyeket természetesen szintén érdemes az est fényét emelő dekorációval ellátni.

A vándorlást megoldandó rendkívül elterjedt, hogy a szervezők külön autókat, buszokat bérelnek, vagy akár az egész násznép számára szállást biztosítanak a lagzi helyszínén.

A hagyományos esküvői ételeknek leáldozott?!

Újházy tyúkhúsleves, töltött káposzta, és az elmaradhatatlan pogácsa… Nemrég talán még elképzelhetetlen lett volna egy esküvő ezek nélkül az ételek nélkül. Ma már azonban, főként az exkluzív jellegű urbánus esküvőkön egészen más szokás van kialakulóban: a degusztációs menük, az akár 6-7 fogásos vacsorák egyre több esküvőn jelennek meg.

Nem csak maguk az ételek, de a tálalás módja is egyre változatosabb az esküvőkön: a klasszikus tányérszerviz mellett egyre több pár választja a svédasztalos, vagy éppen a flying service-es megoldást életük Nagy Napjára.

Nászéjszaka vidéken és a nagyvárosban

Egy hagyományos, vidéki esküvőn a hajnalig tartó lagzi után az ifjú pár a legtöbb esetben saját otthonukba vonulnak el. A férj feleségét átemeli a küszöbön, és kezdődhet a „privát buli”…

A nagyvárosban azonban egyre elterjedtebb, hogy már a nászéjszaka is egyfajta „nászútnak” felel meg – főként, ha az otthontól távol helyezkedik el a lagzi helyszíne. A pár ilyenkor gyakran a közeli hotelben foglal magának szobát vagy éppen lakosztályt, ahol elkölthetik első házastársi estjüket.

Fotók forrása: zsidai.com

Tökélestes esküvő

Ne feledd! A tökéletes esküvői helyszín és a hozzátok illő dekoráció adja meg az esküvő alaphangulatát.  A többi persze, már csak rajtatok múlik… Ha azonban szeretnéd a legapróbb részleteket, a legkisebb virágokat is helyükön tudni, keress bizalommal, és álmodjuk meg együtt életetek Nagy Napjának dekorációját!

Érdekel

Szólj hozzá