Kivételes virágfaj – A Liliom

Egy egyedinek nevezhető „virágsorozatot” indítok, mellyel régi vágyam teljesül be, miszerint népszerű és különleges tulajdonságokkal bíró virágokkal ismertetem meg a növényszerető olvasókat, mindezt rendhagyó módon, sajátos szemszögből. A sorozat első szereplője: a Liliom

Valamennyien rácsodálkoztunk már a természet tökéletességére, arra hogy szépsége mennyire egyedülálló; ennek egyik élő példája a liliom, amely pompás megjelenésével és illatával könnyen rabul ejt bennünket. E rendkívül közkedvelt teremtményt a virágágyak királynőjének is szokták nevezni, amelynek népes, 90 fajt számláló nemzetségéből sokat dísznövényként is termesztenek. A legtöbb liliomféle Földünk északi féltekéjéről származik, a legelső termesztett virágnak is tekinthetjük őket, mivel a görög liliomot kezdték el legrégebben ültetni Európában, mégpedig főként káprázatos szépsége miatt.

A kivételes virágfaj a fehér liliom képe, már az egyiptomi síremlékeken is feltűnik. A későbbi keresztény időkben pedig Máriának a szimbólumává vált, ezért is lett a tisztaság és az ártatlanság jelképe. Ezek az elegáns kerti szépségek számos művészt, írót megihlettek már; gondoljunk csak Szigligeti Ede legismertebb vígjátékára, a Liliomfira, vagy Molnár Ferenc kiemelkedő alkotására, a Liliom című színműre. A vonzó külső azonban egy leheletnyi veszélyt is rejteget magában, mivel a hihetetlenül kellemes illat bódultságot okozhat, ezért nem javasolt egy szobában aludni egy csokor liliommal.

A legismertebb Liliomfajták

Tűzliliom – Piros vagy narancsszínű, belül pettyes, harang alakú, ez a fajta nem illatos, erdőszéleken, hegyi réteken él a legszívesebben.

Kínai liliom – Skarlátvörös színben pompázik, sötét pettyek borítják, nincs illata, a virágok turbánhoz hasonlítanak a leginkább, kedvenc élőhelye a mészkősziklákon van.

Tigrisliliom – Narancspiros színével hódít, melyet fekete pöttyök tarkítanak, kissé turbánszerű formákkal büszkélkedhet, úgynevezett bókoló virág, amely cserjésekben, erdőszéleken fordul elő a leggyakrabban.

Királyliliom – Illatos, fehér színű virág, rózsaszín-pirosas elmosódó csíkokkal megszínezve, hosszú tölcséres alakjuk egyedivé teszi őket, félárnyékos, védett környezetben fejlődnek a legszebbé.

Exkluzív dekoráció

A dekoráció és ezen belül a virágokból kreált dekoráció, ma már elengedhetetlen a nívós eseményekhez, az igényes rendezvényekhez. Amit kínálhatok: exkluzív dekoráció, lépést tartva a legújabb trendekkel, megbízóink igényeivel  tökéletes összhangban!

Email

Szólj hozzá