Mindenki kedvence, a bájos peónia

A peónia a menyasszonyok egyik nagy kedvence, de mivel nagyon kicsi az időintervallum, amikor nálunk is virágzik, csak kevesen tehetik meg, hogy esküvői csokruk virága legyen, hiszen az import nagyon drága.

Ez a bódító illatú, bájos virág a bazsarózsafélék családjába tartozó növénynemzetség – ezért is hívják sokan bazsarózsának – de a rózsának nagyon távoli rokona. Ennek ellenére az rózsa egyik fajtája, az angol rózsa nagyon hasonlít rá, de sajnos ugyanolyan borsos az ára, mint az import peóniának.

A legtöbb faja – kb. 33 – Eurázsiában honos, régen a boglárkafélék családjába sorolták. Fehér sárga, piros, rózsaszín vagy lilás színben létezik és erős, nagyon finom illata van. Mi, virágkötők szeretjük, mert csodaszép és ritkán elérhető, ugyanakkor nem könnyű dolgozni vele. A peónia virágja ugyanis mielőtt kinyílik, csak egy kis kemény gombóc, nem mutat sehogy. Viszont nagyon hamar ki tud nyílni, sőt, túlnyílni, ami azt jelenti, hogy nagy, szétnyílt, tenyérnyi virágot kapunk, ami nem friss hatást kell.

Az esküvőkre rendelt peóniáknál tehát nagyon kell vigyázni, hogy ne túl korán, vagy ne túl későn nyíljon meg a növény. Ha túl zárt, akkor langyos vízbe és fényre téve lehet elősegíteni a nyilasztást, ha pedig úgy érezzük, nagyon nyílva érkezett, a virágot hűvös helységbe – vagy optimális esetben hűtőbe – kell tenni és a fejeket óvatosan papírba csomagolni.

Aki olyan szerencsés menyasszony, hogy pont a tökéletes felnyílott állapotú peoniából van a csokra, biztos lehet benne, hogy a virág az összes fényképen csodásan fog mutatni, hiszen nagyon „fotogén”. Asztaldíszekben szintén remekül használható.

Tavasszal, mikor szezonja van, arra a pár hétre mindenképpen érdemes az otthonunkba is bevinni a bazsarózsát, hiszen csodálatos nézni, ahogy a kis golyó alakú bimbók megpattannak, majd szépen hatalmas virágokká válnak, fantasztikus illatukkal beterítve az egész lakást. Ajándéknak is remek, hiszen – ahogy említettem – a peónia mindenki kedvence.

Képek forrása: Pinterest

Virágok

A virágok pompájában vidámság és élet lakozik, nincs olyan ember, aki ne szeretné őket. Bármelyik legyen is a kedvenced, tulipán, liliom, orchidea vagy rózsa, ha meglátod, a csokor látványa mosolyra fakaszt. A Bree virág ezekért a mosolyokért dolgozik

Virágküldés

Szólj hozzá